Tips om duurzamer te eten
-
Eet zoveel mogelijk seizoensgroenten en -fruit. Fruit uit Nederland liggen bij de supermarkt naast fruit wat van veel verder is gekomen. Dit staat op de bordjes, hier kunt u eenvoudig een duurzame keuze maken. Voorverpakte stukjes exotisch fruit zijn niet duurzaam. Ook zacht fruit (bessen, aardbeien) in de winter komen van ver en zijn niet duurzaam.
-
Als je op de fiets of lopend naar de winkel gaat, stoot je geen broeikasgassen uit. Doe je dat per auto, dan zorg je voor meer vervuiling dan je wellicht zou denken.
-
Eet minder vlees. Kleinere porties per dag, af en toe een dag overslaan en overschakelen van rund of lamsvlees naar varkensvlees of kip scheelt al een heleboel.
-
E et het liefst biologisch vlees, vlees met demeter keurmerk, met zoveel mogelijk sterren van het Beter Leven Keurmerk of scharrelvlees.
-
Let bij exotische producten op de volgende keurmerken: Fairtrade, Fair for Life, Rainforest Alliance, UTZ Certified en EKO.
-
Gooi geen eten weg.
-
Bedenk voor u boodschappen gaat doen wat u nodig heeft, zodat u niet teveel koopt. Koop zoveel mogelijk de goede hoeveelheden.
-
Gebruik restjes voor soep, de lunch van de volgende dag of vries het in om het later op te eten.
-
Bewaar eten op de goede manier, zo is het langer houdbaar. Op de site van het voedingscentrum staat hierover veel informatie.
-
Kijk, ruik en proef voor u iets weggooit wat over de Tenminste Houdbaar Tot datum is, in veel gevallen zal het nog goed zijn.
-
Als u serieus overweegt om veel minder vlees, vegetarisch of veganistisch te gaan eten, laat u hierover dan goed informeren. Het is belangrijk voor uw gezondheid dat dierlijke producten dan op een goede manier vervangen worden door plantaardige producten.
Meer informatie
Wilt u meer achtergrond over voeding & duurzaamheid? Dan kunt u hier verder lezen.
- Consumentenbond.nl
- Keurmerkenwijzer.nl
- Milieucentraal.nl
- Kenniskaarten.hetgroenebrein.nl
Wilt u meteen beginnen met duurzamer koken? Dan zou u deze kookboeken eens kunnen bekijken:
- Goed eten van Tom Hunt.
- Groene proteïne: Minder vlees en toch voldoende eiwitten van Therese Elgquist.
- Zero Waste Koken van Florance Lea Siry
- Lekker voor weinig (koken met een budget) van Stichting Voedingscentrum Uitgeverij
Uw eigen eten kweken?
-
Duurzaam koken met afvalvrije keuken cyclus van Katie Elzer-Peters
Wilt u liever online recepten gebruiken?
- www.sameneerlijketen.nl Op deze site staan recepten die passen bij de verschillende perioden uit het kerkelijk jaar, religieuze thema’s en de bijbehorende symboliek. Ook is er een uitgebreide pagina met recepten waarin vlees wordt vervangen door andere voedingsmiddelen, o.a. door peulvruchten. Zie ook Wereldpeulvruchtendag / Veertigdagentijd – Raad van Kerken in Nederland
- www.vegetarisch-weekmenu.nl
- www.degroenemeisjes.nl/food/recept/
Duurzaam eten duur? Dat hoeft niet:
Groen boodschappen doen?
In bijna alle supermarkten zijn biologische producten en/of producten met de genoemde keurmerken te vinden. Iedere woensdagmiddag staat er op het Stationsplein in Roermond een biologische marktkraam. Daarnaaste zijn er meer gespecialiseerde winkels die (geheel of gedeeltelijk) eco/biologische producten verkopen in Roermond en omstreken:
- Ekoplaza (Roermond, supermarkt).
- Groenlijf (Roermond, Herkenbosch, Sittard, supermarkt).
- De Hooge Weyer (Baexem, Demeter boerderijwinkel).
- Déli-Verte (Roermond, delicatessenwinkel).
- Holland en Barrett (Roermond, gezondheidswinkel).
- ‘t Keesheukske (Roermond, delicatessenwinkel).
- Wijnhandel Jean Berger (Roermond, wijnhandelaar).
Meer informatie op: eerlijkwinkelen.nl/stad/index/72/Roermond