Exposities & Tentoonstellingen

Ieder jaar zijn er in de zomermaanden weer een aantal exposities in de Minderbroederskerk.

De kerk is dan geopend op zaterdag en zondag van 14.00 tot 17.00 uur. Verder zijn de exposities te bekijken rondom de kerkdienst op zondag of tijdens de Open Kerk op dinsdag tussen 14.00 tot 17.00 uur.

Exposities (2021)

Ans van Santen

Schilderijen – 3 tot en met 25 juli 2021

Ans kreeg haar allereerste schilderlessen van haar opa, Cornelis Keyser. Later van Wanda Lenaerts, Yvonne Schroeten en Reinier Vaessen.
Ze schildert en fotografeert omdat ze daar alles in kwijt kan: felle kleuren voor abstract en rustige kleuren voor een combinatie van abstract en werkelijkheid.
Ans neemt je mee in haar fantasiewereld: lopend langs een strand vol herinneringen, waar de zin weerkaatst in de plassen en de golven eeuwig in beweging zijn, of wandelend door een tuin waar je even in mag spelen.

De foto’s gebruikt ze o.a. om een collage te maken, verknipt ze en zet soms iets op z’n kop. In abstract zit altijd wel een herkenbaar stukje, dat de fantasie van de kijker prikkelt.
Behalve collages maakt Ans ook gebruik van een gebeurtenis: als dementie op je pad komt, of een dichtregel.
In een serie van 8 schilderijen laat zij zien wat dementie met een mens doet.
De schilderijen symboliseren het ontworteld raken, de woede, verwarring, de aanvaarding en het loslaten. Het afscheid en de troost.

Eerder exposeerde zij o.a. In de Minderbroederskerk, de Coermühle in Münster, Centrum Plus Düsseldorf-Oberkassel, Landgoed Zonheuvel Doorn, Martinuskerk Horn.

Ans is lid van ateliergroep Coloriet (www.coloriet.net).

Image already added

Anneke Kaai

Het thema van deze expositie is “Bijbelse vrouwenportretten”. De vrouwen zien er eigentijds uit en komen naast je staan. De kunstenares is in de huid van deze vrouwen gekropen om zo hun innerlijk, soms naar aanleiding van een bepaalde gebeurtenis in hun leven, tot uitdrukking te brengen.

Sommige portretten laten zien dat de ene helft van het gezicht een totaal andere emotie toont dan het andere deel van het portret. Bij een paar schilderijen is naast het beeld van de vrouw, ook een abstracte emotie weergegeven. Sommige portretten zijn zeer expressief, anderen weer verstild. Dit maakt het geheel tot een afwisselende en boeiende expositie.

Wilt U een indruk van het werk van Anneke Kaai, ga dan naar: www.annekekaai.nl

De expositie is te bezichtigen in de weekenden van 7 en 8 augustus, 14 en 15 augustus 21 en 22 augustus en 28 en 29 augustus van 14.00 – 17.00 uur.

De toegang is gratis.

Marcel van Hoef

Het Thema hiervan is SIX JAPANESE GARDENS

Marcel van Hoef heeft in 2020 een unieke serie van zes samenhangende schilderijen gecreëerd. Elk schilderij is vervaardigd in eitempera op een cirkelvormig paneel van 120 cm doorsnee. Aan deze serie ligt een concept ten grondslag dat hij heeft uitgewerkt met percussionist Dominique Vleeshouwers (winnaar van de prestigieuze Nederlandse Muziekprijs 2020). Dit resulteert in een bijzonder kunstproject, een twee-eenheid van muziek en schilderkunst met de titel SIX JAPANESE GARDENS.

Een muziekstuk voor elektronica en percussie van de Finse componiste Kaija Saariaho uit 1994 met dezelfde titel vormde de basis voor de samenwerking.

De première vindt plaats in onze kerk in de vorm van een live-concert door Dominique Vleeshouwers op vrijdagavond 10 september. Behalve het muziekstuk van Kaija Sariaho staat er ook nog andere klassieke muziek voor percussie van andere componisten op het programma. Het concert begint om 20.00 uur. De kerk is geopend vanaf 19.30 uur.

De tickets voor het concert kosten € 25,– en kunt U bestellen bij Art Gallery Rozendaal; info@artgalleryrozendaal.com

De schilderijen zijn te bezichtigen op bovengenoemde zaterdagen en zondagen en men kan tegelijk de muziek op een koptelefoon (of eigen oortje) beluisteren. De kerk is geopend op zaterdag 11 september van 10.00 – 17.00 uur en op zondag 12 september van 14.00 – 17.00 uur, en in het weekend van 18/19 september op beide dagen van 14.00 – 17.00 uur. De toegang tot de expositie is gratis.

Een brochure met informatie ligt achter in de kerk.