Meteen naar de inhoud

Predikant: vacant

Welkom op de pagina van de Minderbroederskerk in Roermond. Wat leuk dat je/u een kijkje komt nemen bij onze veelkleurige gemeente. 

De positie van predikant is momenteel vacant. 

De Protestantse Gemeente Roermond is een regionale gemeente. Dat betekent dat er zowel mensen uit de (binnen) stad komen, als uit een groot aantal dorpen rondom Roermond. Dat gaat tot de grens met Duitsland alsook tot die van België. Je zou kunnen zeggen dat onze gemeente een migrantengemeente is, omdat een groot aantal van onze gemeenteleden oorspronkelijk niet uit Limburg komt, maar (ooit) voor werk en/of de liefde hierheen verhuisd is. Heel Nederland is daarin vertegenwoordigd. Dat maakt ook het geloofspalet van de gemeenteleden veelkleurig. Op zondagmorgen zien we ook regelmatig vakantiegangers in de dienst. We zijn als gemeente gastvrij en geïnteresseerd in gasten en nieuwe bezoekers. Sinds 2020 staat er een nieuw bord voor onze kerk “Welkom in onze kerk. Voor God is ieder mens gelijk, daarom maken wij geen onderscheid op welke grond dan ook!”

Dat komt  tot uitdrukking in de nadrukkelijke gastvrijheid, betrokkenheid en inclusiviteit van LHBT+ gemeenteleden en een actieve betrokkenheid en zorg bij nieuwe Nederlanders en bij vluchtelingen in het AZC in Baexem. Wat ook bijzonder is, is de betrokkenheid van katholieke en niet-kerkelijke partners, zowel in de kerkdienst als in het vrijwilligerswerk.
Om predikant te zijn van zo’n veelkleurige gemeente, die zo divers en wijdverspreid is, vraagt het nodige: het verbinden van mensen met mensen en mensen met God. Maar ook het verbinden van levensvragen, samenlevingsvraagstukken en zingevingsvragen met de eeuwenoude verhalen van de Bijbel en de christelijke spiritualiteit.

Als gemeente zijn we aan het onderzoeken hoe we als kerk meer present kunnen zijn in de buurt. We zoeken daarin graag verbinding en samenwerking met buurtorganisaties, maatschappelijke organisaties en andere geloofsgemeenschappen. Er leven binnen de gemeente veel mooie dromen en we willen graag onze mooie kerk en ontmoetingsruimte delen met iedereen. 

Ook op liturgisch gebied zijn we aan de slag met de vraag hoe we zowel recht kunnen doen aan de waardevolle tradities als aan de toegankelijkheid, creativiteit, inbreng van gemeenteleden en eigentijdse vormen. En worden diensten zonder predikant gehouden, waarin de gemeenteleden zelf, onder (bege)leiding van een predikant, de dienst  voorbereiden en uitvoeren. Er is kliederkerk, waarin ‘zelf ontdekken, uitwisseling, creativiteit, ontmoeting en elkaar inspireren’ centraal staan in plaats van een uur luisteren naar de predikant. Regionaal zoeken we daarin, waar mogelijk, samenwerking met buurgemeenten om van elkaar te leren en elkaar te steunen in bijv. het diaconaat, vluchtelingenwerk, jeugdwerk.

Ben je nieuwsgierig en wil je/ wilt u eens verder praten over uw eigen levensvragen? Neem dan gerust contact op

Nog niet geabonneerd op onze nieuwsbrief? Schrijft u zich hier in!

Lees hieronder de laatste blog van de predikant. Klik hier voor al haar blogs.

Afscheidsdienst ds Judith

Afscheidsdienst ds Judith

Op zondagmiddag 19 juni om 14:00 uur vindt de afscheidsdienst plaaats van ds Judith van den Berg-Meelis ...
Van de predikant - Beroep en verhuizing

Van de predikant – Beroep en verhuizing

Velen van u was het mogelijk al bekend door de afkondiging in de kerk de afgelopen maand:De Algemene kerkenraad van ...
Van de predikant - Wintertijd, winterslaap en 'cocoonen'

Van de predikant – Wintertijd, winterslaap en ‘cocoonen’

Lieve mensen,De afgelopen week was het mistig en koud. Je kon niet ver kijken, de wereld leek kleiner, in zichzelf ...