Ds. Judith van den Berg-Meelis
predikant@pg-roermond.nl
Schout Offermanstraat 34
6042XS Roermond

Werkdagen ma-di-do-vrij
Spreekuur ma-di-do 8.45-9.45 uur

Tel.: 06- 11 29 28 79

Predikant: ds. Judith van den Berg-Meelis

Welkom op de pagina van de Minderbroederskerk in Roermond. Wat leuk dat je/u een kijkje komt nemen bij onze veelkleurige gemeente.

Mijn naam is Judith van den Berg-Meelis (1976) en ik ben sinds 2017 predikant van deze gemeente. Voor Roermond heb ik als predikant in Indonesië gewerkt en als diaconaal pionier voor de Lutherse Diaconie in Amsterdam. Ik woon met mijn gezin in Maasniel en geniet zeer van het wonen op de grens van stad en platteland en het mooie Limburgse landschap!

De Protestantse Gemeente Roermond is een regionale gemeente. Dat betekent dat er zowel mensen uit de (binnen) stad komen, als uit een groot aantal dorpen rondom Roermond. Dat gaat tot de grens met Duitsland alsook tot die van België. Je zou kunnen zeggen dat onze gemeente een migrantengemeente is, omdat een groot aantal van onze gemeenteleden oorspronkelijk niet uit Limburg komt, maar (ooit) voor werk en/of de liefde hierheen verhuisd is. Heel Nederland is daarin vertegenwoordigd. Dat maakt ook het geloofspalet van de gemeenteleden veelkleurig. Op zondagmorgen zien we ook regelmatig vakantiegangers in de dienst. We zijn als gemeente gastvrij en geïnteresseerd in gasten en nieuwe bezoekers. Sinds 2020 staat er een nieuw bord voor onze kerk “Welkom in onze kerk. Voor God is ieder mens gelijk, daarom maken wij geen onderscheid op welke grond dan ook!”

Dat komt  tot uitdrukking in de nadrukkelijke gastvrijheid, betrokkenheid en inclusiviteit van LHBT+ gemeenteleden en een actieve betrokkenheid en zorg bij nieuwe Nederlanders en bij vluchtelingen in het AZC in Baexem. Wat ook bijzonder is, is de betrokkenheid van katholieke en niet-kerkelijke partners, zowel in de kerkdienst als in het vrijwilligerswerk.
Om predikant te zijn van zo’n veelkleurige gemeente, die zo divers en wijdverspreid is, vraagt het nodige. Het is dan ook niet vreemd dat ik graag verbind: mensen met mensen en mensen met God. Maar ook het verbinden van levensvragen, samenlevingsvraagstukken en zingevingsvragen met de eeuwenoude verhalen van de Bijbel en de christelijke spiritualiteit.

Als gemeente zijn we aan het onderzoeken hoe we als kerk meer present kunnen zijn in de buurt. We zoeken daarin graag verbinding en samenwerking met buurtorganisaties, maatschappelijke organisaties en andere geloofsgemeenschappen. Er leven binnen de gemeente veel mooie dromen en we willen graag onze mooie kerk en ontmoetingsruimte delen met iedereen. Als predikant heb ik daarin een coachende rol.
Ook op liturgisch gebied zijn we aan de slag met de vraag hoe we zowel recht kunnen doen aan de waardevolle tradities als aan de toegankelijkheid, creativiteit, inbreng van gemeenteleden en eigentijdse vormen. En worden diensten zonder predikant gehouden, waarin de gemeenteleden zelf, onder (bege)leiding van een predikant, de dienst  voorbereiden en uitvoeren. Er is kliederkerk, waarin ‘zelf ontdekken, uitwisseling, creativiteit, ontmoeting en elkaar inspireren’ centraal staan in plaats van een uur luisteren naar de predikant. Regionaal zoeken we daarin, waar mogelijk, samenwerking met buurgemeenten om van elkaar te leren en elkaar te steunen in bijv. het diaconaat, vluchtelingenwerk, jeugdwerk.

Als zielzorger vind ik het belangrijk benaderbaar te zijn voor zowel mensen binnen de gemeente als voor mensen voor wie de kerk (dienst)  nieuw is. Ben je nieuwsgierig en wil je/ wilt u eens verder praten over uw eigen levensvragen? Neem dan gerust contact op

Nog niet geabonneerd op onze nieuwsbrief? Schrijft u zich hier in!

Lees hieronder de laatste blog van de predikant. Klik hier voor al haar blogs.

Van de predikant

Van de predikant

Deze zomer deden we iets nieuws. Met onze rugzak en tent op pad. Als een soort nomaden gingen we op ...
Verder Lezen
Van de predikant - Eens komt de grote zomer

Van de predikant – Eens komt de grote zomer

Dit voorjaar zag ik, op onze etappe van het Pieterpad,  vele mooie kerkjes onderweg. De één op een terp, de ...
Verder Lezen
Van de predikant - Pinkstergeest

Van de predikant – Pinkstergeest

Lieve mensen, Het weer is nog grauw en guur, als ik dit schrijf. Stormachtig zelfs in het afgelopen Pinksterweekend! Het ...
Verder Lezen