Meteen naar de inhoud

Tips n.a.v. Plastic Fantastic?

 • door

In de dienst van 9 februari werd er aandacht geschonken aan de enorme hoeveelheden plastic die we gebruiken en de desastreuze gevolgen hiervan voor de schepping. Doel hiervan was om iedereen zicht bewust te maken van het eigen gebruik en de mogelijkheden om dit te verminderen. We zijn ons er ook van bewust dat plastic goede eigenschappen heeft die veel voordelen bieden en ook dat het leven zonder plastic op korte termijn niet of nauwelijks mogelijk is. Toch willen we iedereen vragen om met behulp van onderstaande tips te kijken op welke wijze u uw plastic gebruik kunt verminderen. Ieder stapje is er één! Mocht u zelf nog goede tips hebben, laat het ons dan gerust weten!

Voorkom zwerfafval

 • Gooi geen afval op de grond. Gewoon je afval mee naar huis nemen en daar weggooien is een goed begin. Plastic oprapen als je het in je omgeving tegenkomt voorkomt vervuiling en dierenleed en draagt bij aan een prettigere leefomgeving.

Probeer zoveel mogelijk afval te scheiden als uw gemeente gescheiden inzamelt

 • Als je plastic hebt dat als afval gaat stinken, leg het dan in een schone (hergebruikte) zak in je diepvriezer tot je de plastic gaat inleveren en neem het dan bevroren mee.

Gebruik zo min mogelijk verpakkingsplastic

 • Neem zelf een tas mee, dan kun je plastic tassen weigeren, bijvoorbeeld in een winkel of op de markt. Als je je eigen boodschappentas meeneemt, kunnen ze op de markt de groenten en het fruit (of andere producten) er zo los in doen. In sommige winkels hebben ze papieren zakken voor fruit, of je maakt zelf een tasje van een oud laken. Gewoon los meenemen kan ook, thuis even afspoelen en weer een plastic zakje minder gebruikt.
 • Probeer producten te kopen die die in karton of papier verpakt zitten in plaats van in plastic. Bijvoorbeeld crackers, macaroni, theezakjes of wasmiddel. Er zijn stukken shampoo of douchezeep te koop in plaats van shampoo en douchegel uit een plastic fles.
 • Er zijn winkels die noten, koffie, of hagelslag verkopen uit silo’s. Dan kun je een bakje of zakje van thuis meenemen in plaats van weer een nieuw plastic zak te gebruiken. In veel winkels kun je ook je eigen verpakkingen meenemen, ze hebben vaak een sticker op de deur met de tekst: Neem gerust je eigen verpakking mee. Ik ken iemand die broodzakken bewaard en deze weer gebruikt om boodschappen mee te doen. Er zijn trouwens ook bedrijven die zoveel mogelijk papieren verpakkingen gebruiken.
 • Gebruik je plastic waterflesjes? Als je een bidon of een dopper aanschaft kun je deze vullen met gewoon kraanwater en meenemen. Scheelt plastic flesjes en geld want kraanwater is veel goedkoper!
 • Rietjes zijn volledig overbodig, tenzij je je kaak hebt gebroken, hier kun je plastic gemakkelijk vermijden.
 • Drink jij onderweg ook altijd zo graag een lekkere kop koffie of thee? Er zijn al een aantal bedrijven die korting geven als je je eigen herbruikbare koffiebeker meeneemt. Ook dit scheelt weer plastic afval en het blijft nog langer warm ook.
 • Ook thuis kun je het gebruik van plastic gemakkelijk verminderen. Door bijvoorbeeld een broodtrommel van RVS te gebruiken in plaats van iedere dag boterhamzakjes. Er zijn trouwens ook herbruikbare boterhamzakjes te koop, die kunnen zelfs in de afwasmachine.
 • Let bij het kopen van schoonheidsproducten op of er geen plastic in zit.
 • Ook kleding wordt vaak gemaakt van polyester, door wassen en drogen in de droger komen er veel kleine plasticdeeltjes in het afvalwater terecht. Opletten bij het kopen van kleding, vaker luchten, alleen wassen als het echt nodig is en niet in de droger drogen helpt om de vervuiling te voorkomen.

Literatuur

 • Hoe je stopt met plastic. De wereld veranderen begint met één plastic flesje. Will McCallum
 • Ontplastic, 101 simpele manieren omplastic uit je leven te bannen en de wereld te redden. Harper Collins
 • Het zero waste project, Een leuker leven met minder plastic. Nicky Kroon
 • Plastic soup atlas van de wereld, Michiel Roskam Abbing

Websites

App

Winkels waar producten verkocht worden om plastic te voorkomen

 • Holland & Barret, Steenweg 22 Roermond. Voor bijvoorbeeld stukken shampoo en douchezeep.
 • Ekoplaza, Dr. Leursstraat 19A Roermond. Op weg naar 100% plasticvrij. Veel supermarkt producten in zoveel mogelijk plasticvrije of gerecyclede verpakkingen.
 • WAAR, Roersingelpassage 24 Roermond. Cadeau artikelen en alternatieven voor plastic zoals drinkflessen, herbruikbare boterhamzakjes en andere vers houd alternatieven.