Ga naar de inhoud

Beleidsplan 2025-2030

Beleidsplan  van de Protestantse Gemeente Roermond voor 2025-2030

 

Missie

De missie van onze kerk is om een bron te zijn van christelijk geloof, spiritualiteit en medemenselijkheid.

Gemeentevisie

Wij zijn een  geloofsgemeenschap gericht op een hartelijke relatie met Jezus Christus, met elkaar en met onze omgeving. We zijn geroepen om Hem na te volgen, Zijn liefde bekend te maken en Zijn wereld te dienen. Met de kerk van alle eeuwen belijden wij ons geloof met de Apostolische Geloofsbelijdenis.

De liefde van God delen

Als Protestantse Gemeente Roermond zijn we verbonden met elkaar door de liefde van God. Deze liefde voedt ons als bron en brengt ons samen, juist in de diversiteit van geloven in onze multiculturele kerkgemeenschap. We geloven dat God ons, als heel verschillende, unieke mensen heeft samengebracht. Die veelkleurigheid waarderen we en passen we toe. Iedereen heeft gaven en talenten ontvangen om die aan te wenden tot opbouw van de gemeente. Deze veelkleurigheid is zichtbaar in de wekelijkse kerkdienst, de Open Kerk en de open middagen in het Ontmoetingscentrum. Vanuit onze verbondenheid met het evangelie hebben we oog en hart voor de samenleving. We organiseren diaconale hulp voor zwakkeren in de samenleving en zij die van huis en haard verdreven zijn en asiel zoeken. We zijn evenzeer betrokken met diegenen waar het leven niet van een leien dakje gaat, met hen die thuisloos zijn of in eenzaamheid door het leven gaan.

Samenwerking met PKN Gemeente Maasbracht

De kerkenraden van  Maasbracht en Roermond hebben, na uitvoerig overleg, op 9 december 2024 een samenwerkingsdocument ondertekend. Deze samenwerking  is ingegaan per 1 januari 2025 en geldt voor onbepaalde tijd. Voor nadere informatie over de inhoud van deze samenwerking verwijzen we naar de samenwerkingsovereenkomst.

Pastoraat (Pastorale Raad)

De Pastorale Raad is een orgaan dat door de kerkenraad is ingesteld, met als doel de kerkenraad bij te staan en te ondersteunen bij de behartiging van alle pastorale zaken, in de meest ruime zin van het woord. Deze onderlinge pastorale zorg is het hart van het gemeente-zijn. Het doel van het pastoraat is omzien naar elkaar, als leden van de kerkgemeenschap, geïnspireerd door de Bijbelse boodschap van geloof, hoop en liefde. Pastorale doelgroepen zijn gemeenteleden, w.o. jongeren, ouderen, eenzamen, zieken, rouwenden, mensen met problemen of in crisissituaties en nieuw-ingekomenen. Iedereen dient de aandacht te krijgen, die hij of zij op dat ogenblik nodig heeft. De pastoraal ouderling is verantwoordelijk voor de herderlijke zorg binnen de gemeente. De voorzitter en de secretaris zijn verantwoordelijk voor de organisatorische taken van de Pastorale Raad. Zij organiseren ook de groothuisbezoeken. Het contact met de gemeenteleden in de wijken wordt verzorgd door de contactpersonen, die functioneren onder een drietal coördinatoren.  De seniorenwerkgroep, die zelfstandig  binnen de Pastorale Raad functioneert, is er om extra aandacht te besteden aan de senioren binnen de gemeente d.m.v. een aantal activiteiten.

Delen (Diaconie en ZWO)

Sinds het begin van onze christelijke kerk is het de taak van de diakenen om gaven te ontvangen en weer uit te delen. In de huidige tijd is dit tweeledig. In de dienst ontvangen de diakenen nog steeds de gaven, meestal in de vorm van geld, maar ook in de vorm van voedselproducten voor de voedselbank, die tevens met Dankdag voor Gewas en Arbeid  worden geschonken. Ook delen de diakenen tijdens de Maaltijd van de Heer brood en wijn uit. Buiten de zondagse eredienst zijn diakenen vooral werkzaam in het ondersteunen van mensen in en buiten onze gemeente. De aandacht gaat hierbij uit naar: vluchtelingenwerk, het bijstaan van   statushouders, armoedebestrijding en ondersteuning in de kerkelijke gemeente en de regio. Ondersteuning kan bestaan uit financiële hulp in de vorm van een renteloze lening en/of schenking, aanschaf van eerste levensbehoeften, doorverwijzing naar de burgerlijke gemeente in de persoon van bijvoorbeeld de sociale boekhouder en St. VIJF en het regelen van vervoer van en naar de kerk.  Het geld voor de activiteiten komt uit collectes, giften en opbrengst uit vermogen. De diaconie werkt onder meer samen met het Maatschappelijk Platform Roermond, Klavertje 4 en de Federatie van Diaconieën. Vooral de aankomst van nieuwe vluchtelingen, statushouders en de toenemende armoede in de regio vragen een grote waakzaamheid om steeds tijdig te kunnen inspelen op nieuwe situaties. Daar waar de Diaconie in Nederland actief is, neemt de ZWO het buiten onze landsgrenzen over. De ZWO is een taak van de diaconie.                                                                                                                  

De ZWO (Zending, Werelddiaconaat en Ontwikkelingssamenwerking)

steunt momenteel het project  Stichting Kibondo. Deze stichting verzorgt de opvang en scholing van weeskinderen in de plaats Kibondo (Burundi – Afrika). Om de twee jaar nodigt de ZWO-groep twee theologiestudenten uit om gedurende een weekend kennis te maken met de Protestantse Gemeente Roermond. Dit in het kader van het  Bridging Gapsprogramma, dat is ontstaan uit een samenwerkingsverband tussen Kerk in Actie, de Vrije Universiteit en de Theologische Universiteit. Het zijn meestal mensen die thuis, onder zeer moeilijke omstandigheden, als voorganger in hun kerkelijke gemeente willen voorgaan en leiding willen geven. De middelen van de ZWO komen uit giften en collectes. 

Beheer (College van Kerkrentmeesters)

Het College van Kerkrentmeesters (CvK) houdt zich bezig met alle financiële aangelegenheden, die ook voor een kerkelijke gemeenschap tot de dagelijkse gang van zaken behoren. De eindverantwoordelijkheid voor de financiën ligt bij de gehele kerkenraad. De taken van de kerkrentmeesters zijn divers. Van het betalen van rekeningen, het beheer van de collectebonnen, het onderhoud van de kerk en het ontmoetingscentrum (OC) tot het organiseren van de actie Kerkbalans. Ook maakt het CvK de begroting en de jaarcijfers, zodat de ANBI-status behouden blijft. Tenslotte vallen de ledenadministratie en het vrijwilligersbeleid onder de verantwoording van het CvK. Het CvK wordt geholpen door een aantal vrijwilligers. Om het werk nu en in de toekomst goed te kunnen blijven doen, kijkt het CvK steeds welke mogelijkheden er zijn om de taken efficiënt en effectief uit te voeren. Dit betekent dat sommige taken zijn uitbesteed, zoals het schoonmaken van de kerk en de financiële administratie. De verwachting is dat er in de toekomst meer taken moeten worden uitbesteed vanwege een afnemend aantal leden en daarmee een afname van het aantal vrijwilligers. De komende jaren zal geïnventariseerd worden welke wensen en (financiële) mogelijkheden er zijn omtrent het gebruik van de kerk, in combinatie met de activiteiten in het OC. Daar waar mogelijk wordt, zowel voor activiteiten in het OC als voor het onderhoud van de kerk, gebruik gemaakt van subsidies. 

Jeugdwerk

De jeugd heeft de toekomst. Kijkend naar de huidige situatie betreffende de jeugd binnen de Protestante Gemeente Roermond lijkt het alsof de gemeente niet zoveel toekomst heeft.  Het jeugdwerk Roermond wil hier verandering in brengen. Een heldere jeugdvisie en -aanpak moeten ervoor zorgen dat er weer toekomst voor onze gemeente is. De Protestantse Gemeente Roermond moet een vertrouwde thuisbasis worden voor jeugdige mensen uit Roermond en omgeving. Kernbegrippen van de Protestantse Gemeente Roermond zijn: openheid, respect en gelijkwaardigheid. Respect en veiligheid zijn belangrijke waarden. De jeugd heeft een veilige omgeving nodig om haar geloof te ontwikkelen. De manier waarop dit zich manifesteert is belangrijk voor de verbinding met de kerk en de overige leden van de gemeente, omdat dit de enige manier is om ons geloof te delen. De basis van het jeugdwerk: de oppasdienst, de kindernevendienst en de Jongerenkerk, ligt er al jaren. Dit zal zo blijven; wel kan in de toekomst gekeken worden of de vorm hiervan nog passend is bij de huidige tijd. 

Ontmoeting (Werkgroep Inspiratie en Ontmoeting)

De kerkenraad wil met inzet van de Werkgroep Inspiratie en Ontmoeting (WIO) de gemeenteleden en andere belangstellenden inspireren en informeren over geloof, kerk en samenleving. Dit gebeurt door het attenderen op activiteiten die met deze onderwerpen samenhangen. Dit kunnen activiteiten zijn van onze Protestantse Gemeente Roermond of van de Protestantse Gemeente Maasbracht, de Jonge Kerk in Roermond of van andere gemeentes of organisaties in de regio. Deze activiteiten zal de WIO communiceren via o.a. de Nieuwsbrief, S’Amen en andere media.

Vieringen

De eredienst wordt vormgegeven door de predikant, de ambtsdragers, de cantor en de organist, aangevuld met vrijwilligers, afhankelijk van het thema van de dienst. De eredienst volgt het ritme van het kerkelijk jaar, zoals aangegeven in het Dienstboek met accent op de grote feestdagen (Kerst, Pasen, Pinksteren), de zondagen in de advents- en veertigdagentijd, de diensten in de lijdensweek (Paascyclus), en de laatste zondag van het kerkelijk jaar. Minimaal 6 keer per jaar viert de gemeente de maaltijd van de Heer. Er wordt een aantal keren per jaar een “dienst zonder predikant” gehouden door vrijwilligers in samenwerking met de regiogemeentes Venlo, Maasbracht en Weert onder begeleiding van een van de predikanten uit de regio. De gemeente heeft een cantor en mede in overleg met deze kunnen de diensten ook met andere muzikale vormen worden ingevuld. Voor de Bijbellezingen in de eredienst wordt standaard de nieuwe Bijbelvertaling, NBV 21, gebruikt. Naast het liedboek “Zingen en bidden in huis en kerk”  wordt ook de bundel “Alles Wordt Nieuw” gebruikt. Als liturgische handreiking is er voor de predikant een orde van dienst voor de zondagse eredienst: “De heilige Schrift gebeden en gaven”. Er is een aparte orde van dienst voor de avondmaalsdienst: “De Heilige Schrift en Maaltijd van de Heer”. Beide zijn gebaseerd op het  “Dienstboek, een proeve”. De commissie Vieringen draagt zorg voor de inzet van predikanten en maakt daarvoor een jaarrooster.

Ontmoetingscentrum (OC)

Het ontmoetingscentrum is in 2021 overgenomen door de Protestantse Gemeente Roermond. De kerkenraad wilde aan dit gebouw een maatschappelijke functie geven, waarin aan de diaconale en pastorale activiteiten verdere ontplooiing kan worden gegeven. Door veel vrijwilligerswerk is dit gebouw omgetoverd tot een huiskamer voor de wijk. Vrijwel elke werkdag is het OC open (zie de website van het OC (https://oc-roermond.nl//) en zijn er activiteiten. Bijna iedere zondag wordt er een brunch verzorgd en iedere veertien dagen is er Meet en Eat. Er bestaat een samenwerkingsovereenkomst met VIJF.nl (samenwerking van maatschappelijke organisaties van de burgerlijke gemeente Roermond), zodat op veel sociale vlakken hand- en spandiensten kunnen worden verricht, maar ook diverse andere activiteiten. Zie ook hiervoor de website van het OC. De tuin achter het gebouw is in volle ontwikkeling en de doelstelling is om deze gedurende meerdere periodes in het jaar open te stellen. Met Klavertje4 bestaat de afspraak dat zij de organisatie rond de brunch organiseren. De activiteiten in het Ontmoetingscentrum draaien geheel op vrijwilligers en, zoals dat tegenwoordig heet, “actieve burgers”. Alle organisaties maken, in overleg met de werkgroep, daar waar nodig “gebruik” van de diensten van bovengenoemde vrijwilligers. Daarnaast wordt het gebouw gebruikt voor kerkelijke nevenactiviteiten en (bescheiden) verhuur. 

Samenwerking met de Protestantse Gemeente Barneveld

De diaconieën van de Protestantse Gemeenten Barneveld en Roermond hebben een samenwerkingsovereenkomst waarbij gezocht wordt hoe men elkaar, waar nodig, materieel en ook inhoudelijk zou kunnen  ondersteunen. Hierbij kan men bijv. denken aan de begeleiding van asielzoekers. Dit in het verlengde van het diaconale project van Kerk in Actie.

Stichting Vrienden van de Minerbroederskerk

Deze stichting heeft tot doel financiële middelen te verkrijgen ter bestrijding van de niet- subsidiabele kosten van onderhoud en restauratie van de Minderbroederskerk.  

Zie ook onze website: (https://pg-roermond.nl/stichting_vmk/)