• Dit evenement is voorbij.

Middagprogramma Maasbracht

26 mei 2019 @ 13:00 - 17:00

Middagprogramma Maasbracht

Aansluitend aan de kerkdienst staat voor geïnteresseerden het volgende programma ter beschikking:

13:00 – 14:00 uur
Een eenvoudige lunch, bestaande uit soep met broodjes.

14:00 – 16:00 uur:
Er kan gekozen worden uit één van de volgende activiteiten :

Een bezoek aan het vernieuwde Maas Binnenvaartmuseum

In het dit jaar volledig vernieuwde museum bevinden zich talloze zaken die herinneren aan de rijke geschiedenis van de schippersbeurs en het heden en verleden van de binnenvaart. Zo treft u er een maquette aan van het “schepenkerkhof”: een ramp die de binnenvaart trof op 30 september 1944 waarbij 240 schepen in de haven van Maasbracht met dynamiet door de vijand tot zinken werden gebracht. Een gebeurtenis die in de geschiedenis van de binnenvaart zijn weerga niet kent. Daarnaast bevat het museum diverse schaalmodellen van schepen die in een ver verleden de binnenwateren bevoeren. De afgelopen decennia kreeg ook de binnenvaart te maken met allerlei maatschappelijke en economische ontwikkelingen. In het museum kunt u in woord en beeld zien hoe deze ontwikkelingen hun weerslag hadden op de bedrijfstak. Door middel van diverse foto-exposities ontdekt u hoe de schipper en zijn gezin, vaak onder moeilijke omstandigheden, leefden en werkten. Deze activiteit is geschikt voor mensen die moeilijk ter been zijn; het museum is vlakbij de kerk (ca. 200 meter) en er is een lift beschikbaar om de verschillende etages te kunnen bezoeken.

Een bezoek aan de bedieningstoren van Rijks Waterstaat

Vanuit deze bedieningscentrale begeleidt Rijkswaterstaat de scheepvaart op de Maas vanaf de Belgische grens tot aan Venlo. De bediencentrale treedt op als coördinatiepunt bij ongevallen, calamiteiten en waterverontreinigingen. Sinds 2014 worden de sluizen op de Maasroute bediend vanuit de centrale in Maasbracht. Sluizen, bruggen en stuwen in en over de Maas op het traject Maastricht-Belfeld worden op afstand bediend vanuit Bediencentrale Maasbracht. Door deze objecten vanuit de bediencentrale te bedienen kan Rijkswaterstaat gebruikers uit de beroeps- en recreatievaart nog efficiënter bedienen, eenduidiger informeren en vlotter begeleiden. Ook deze activiteit is geschikt voor mensen die moeilijk ter been zijn; het de bedieningstoren is niet zo heel ver van de kerk (ca. 600 meter) en er is een lift beschikbaar.

Een bezoek aan een binnenvaartschip

In combinatie met één van beide bovenstaande programma’s kunt u aan boord van een modern binnenvaartschip kijken in de machinekamer, maar ook in de stuurhut en de woning van de schippersfamilie. Uiteraard kunt u ook een kijkje nemen op het voordek en de woning die daar ter beschikking staat van de matroos. U krijgt een toelichting van de schipper en zijn vrouw over het wonen en werken op het water. Deze activiteit is niet (of beperkt) geschikt voor mensen die slecht ter been zijn. U loopt over smalle steigers, gangboorden en aan boord komt u diverse trappen tegen, zoals van de woning naar de stuurhut en van buiten naar de machinekamer. Deze activiteit is onder voorbehoud, want schepen zijn tegenwoordig bijna 24/7 aan het varen. Er moet dus wel een schip “toevallig” in de haven liggen.

Afsluiting van de dag
Na afloop van de activiteiten komt u weer samen in “De Herberg” waar u nog een kop koffie of thee kunt nuttigen en waar we elkaars ervaringen kunnen delen. Daarna keert u huiswaarts (ca. 16.30 uur) en hopen wij dat de onderlinge kennismaking tot vruchtbare contacten mag leiden.

De genoemde tijden zijn indicaties, deze kunnen in de praktijk afwijken. Aan deze activiteiten zijn geen kosten verbonden. Ze worden u aangeboden door de Protestantse Gemeente Maasbracht. U neemt het ons waarschijnlijk niet kwalijk, dat wij in “De Herberg” toch een collectebus hebben staan, waar u, als u zich daartoe geroepen voelt, uw vrijwillige gift mag doneren.

In verband met de organisatie liggen er in de kerk van Roermond en in “De Herberg” te Maasbracht intekenlijsten, waarop u kunt aangeven waaraan u wilt deelnemen. U gelieve dat uiterlijk 19 mei as. aan te geven, waarvoor onze dank.

Namens de Protestantse Gemeente Maasbracht
Jan van Dijk, voorzitter