Meteen naar de inhoud

40 dagentijd 2023

Tekstvak: Foto: PKN-NederlandTerwijl alles in Limburg vertelt dat carnaval in aantocht is, wil ik u met dit artikel meenemen naar de tijd die daarna komt. De 40-dagentijd. De periode van As-woensdag tot Pasen. Van oudsher een tijd van inkeer, bezinning en gebed. Een tijd waarin we stilstaan bij het lijden van Jezus en het lijden van onze naasten ver weg en dichtbij. De PKN heeft voor deze periode  van bezinning allerlei materialen uitgegeven, waaronder een 40-dagen magazine, dat je gratis kunt downloaden op de website van de PKN en een 40-dagenkalender.  Beiden kunt u gratis bestellen bij de PKN. Zowel het magazine als de kalender geven voor de hele periode tips voor bezinning, versobering en meedoen met de vastenactie.

Het thema dit jaar is Uit liefde voor jou. De PKN schrijft

hierover op haar website: Woorden die laten zien dat je voor iemand van betekenis wilt zijn. Jezus leerde ons hoe we dat kunnen doen. Hij gaf Zijn tijd, zijn aandacht en zelfs zijn leven uit liefde voor mensen.  Een plek die ons daaraan herinnert is de Tafel van de Heer, waar we worden opgeroepen om te delen van wat we ontvangen. Zo inspireert Jezus ons tot op de dag van vandaag. In de Veertigdagentijd geven we Zijn liefde door: aan mensen dichtbij en ver weg. Samen zijn we de kerk in actie. 

De 40-dagentijd kent ook een landelijke vastenactie. Hoofdspaardoel is Kerk helpt kwetsbare mensen in Moldavië. Tevens zijn er een aantal andere projecten, die in de 40-dagentijd op het collecterooster staan en waaraan de kalender aandacht besteed.

De ervaring heeft mij de afgelopen jaren geleerd dat de 40-dagenkalender een goed middel is om deze tijd bewuster te beleven, stil  te staan bij de noden in de wereld en naar Pasen toe te leven.

Op de website van de Kerk in Actie van de PKN kun je alle informatie vinden. https://kerkinactie.protestantsekerk.nl/over-kerk-in-actie/onze-themas/kom-in-actie-campagnes-40dagentijd/ Via deze link kun je ook de 40-dagenkalender en het actiemagazine bestellen.