Meteen naar de inhoud

Dankdag

Woensdag 2 november, is het dankdag voor gewas en arbeid. De dag waarop Christenen traditioneel stilstaan bij de oogst van deze zomer, in een speciale dankdienst God danken dat wij zo rijk gezegend zijn en van onze gaven offeren aan hen die onze hulp nodig hebben. 

De afgelopen maanden voelde ik mij zeer rijk en dankbaar met de oogst uit mijn eigen kleine tuin. Aardbeien, frambozen, druiven, radijs, bietjes, sla, snijbiet, appels, pompoenen, tamme kastanjes. Het was steeds een feest om al dat lekkers te kunnen plukken en rapen. Daarnaast genoot ik op mijn ritten door het Limburgse landschap rijd van de oogsten op de velden.  Asperges, aardbeien, mais, gerst, prei, kersen, appels, peren en nog veel meer.  Het vervult mij met dankbaarheid jegens onze Schepper, die dit alles laat groeien en bloeien en tot vrucht laat komen.

Nog dankbaarder voel ik mij tijdens onze gesprekken met onze Oekraïnse huisgenoot.  Door hem realiseer ik mij des te meer in welk een weelde wij leven met elke dag een keur van levensmiddelen om uit te kiezen. Hoe bijzonder het is om te kunnen kiezen uit veel verschillende groenten en vlees. Wat het betekent om in vrijheid te leven. Ik voel veel dankbaarheid dat ik de gelegenheid krijg om van onze overvloed met hem te delen en dat ik kan delen. Dankdag krijgt hierdoor voor mij een diepere betekenis.

In het oude Israel was het gebruikelijk om hun dankbaarheid  voor de oogst te tonen door een tiende van de oogst te offeren aan God. In navolging van deze traditie, vieren wij Christenen dankdag en delen wij van onze oogst met mensen die niets of weinig hebben. Zich elke dag afvragen hoe zij aan eten komen,  hoe zij de huur en elektriciteit moeten betalen of waar zij die nacht hun hoofd neer zullen leggen. Die afhankelijk zijn van instanties als de Voedselbank, Leger des Heils, kledingbanken en andere instanties.

Op Zondag 6 november zullen wij met elkaar God danken voor de overvloedige oogst van dit jaar en krijgt u de gelegenheid om met uw mogelijkheden iets van de oogst te delen met uw medeburgers die afhankelijk zijn van de Voedselbank.

Hoe? Door mee te doen aan  de inzameling van lang houdbare producten, waarmee mensen de decembermaand een beetje feestelijk kunnen maken. Lekkernijen die horen bij Sinterklaas, Kerst en oud en nieuw. Ontbijtcrackers, een pak zelfrijzend bakmeel, liefst één waar alles al in zit, pasta, rijst, blikken groente en fruit, chocolademelk, chocoladeletters, pakken koekjes (in kartonnen verpakkingen, om breken te voorkomen) blikken vis en vlees, koffie en thee, olie.

Kortom, ga bij u zelf na met welke lekkernijen u de decembermaand gezellig maakt, vertaal dit naar lang houdbare producten en deel 6 november uit van uw overvloed. Ik hoop dat de trappen voor het liturgisch centrum te weinig ruimte zullen bieden om uw oogst te verzamelen.

Daarnaast  gaan we ook door met onze maandelijkse actie voor de Voedselbank. In de maand november gaan we sparen voor alles wat met graan te maken heeft. Ontbijtgranen zoals brinta, havermout, muesli, cornflakes, crackers. Bloem en zelfrijzend bakmeel.

Vanaf negen uur tot aan het begin van de kerkdienst kunt u uw producten inleveren. Wilt u liever een financiële bijdrage doneren. Dat kan. Er zal een collectebus klaarstaan, waarin u uw  gaven kunt doneren.  Meer informatie is te verkrijgen bij Aafke Halma, aafke@aafio.nl  of bij Elly Dijkstra-Sluis. elly-dijkstra@outlook.com

Tags: