Meteen naar de inhoud

Lezing door pastoor Marcus Vankan

Hoe gedeelde mythen en rituelen samenlevingen hebben gevormd. Naar aanleiding van een boek van Neil MacGregor, Leven met Goden.

Een van de meest wezenlijke aspecten van het menselijk bestaan is dat elke gemeenschap een aantal overtuigingen deelt: een geloof, een ideologie, een religie. Deze overtuigingen zijn een fundamenteel onderdeel van een gedeelde identiteit. Ze hebben de unieke kracht om ons te definiëren – en te verdelen – en zijn in een groot deel van de wereld in politieke zin een drijvende kracht. In onze hele geschiedenis zijn deze overtuigingen meestal religieus van aard geweest.

Dit boek beschrijft geen godsdienstgeschiedenis en is ook zeker geen betoog vóór of tegen een bepaald geloof. Het gaat over de verhalen die onze levens vormgeven en over de verschillende manieren waarop samenlevingen hun plaats in de wereld voorstellen. Neil MacGregor is kunsthistoricus en voormalig directeur van het British Museum. Hij bespreekt in dit boek objecten, plaatsen en menselijke activiteiten over de hele wereld en door de eeuwen heen om hiermee inzicht te krijgen wat een gedeeld geloof voor een gemeenschap of een staat betekent, hoe dat geloof de relatie tussen individu en staat beïnvloedt en welke bijdrage het heeft geleverd aan wie wij zijn.

Maandag 3 oktober vertelt Marcus Vankan, pastoor te Heythuysen u meer over dit boek van Neil MacGregor.

Datum:                maandag 3 oktober 2022

Waar:                  Ontmoetingscentrum, Minderbroedersingel 15F

Tijd:                      19:30 uur

Contact:              Wilma Kaemingk

E-mail:                 wio@pg-roermond.nl

Opgeven:            Nee