Ecologie rondom de Minderbroederskerk (4): onze kerktuin & de lindeboom

De beeldbepalende bomen die voor onze kerk staan verdienen een eigen verhaal. Niet alleen omdat onder deze bomen interessante insecten te vinden zijn, maar ook omdat zij de laatste overblijfselen zijn van de bomensingel langs de Minderbroederssingel. De bomen zijn zeer waarschijnlijk gepland in 1839, waarmee zij de oudste bomen van Roermond zijn (zie doto van onze kerk uit 1920).

Sowieso halen lindebomen hoge leeftijden en vormen zo monumentale bomen. De linde van Sambeek (gemeente Boxmeer) wordt de oudste boom van Nederland genoemd met een leeftijd van ongeveer 450 jaar. Het is in ieder geval met zekerheid de dikste boom met een stamomvang van 791 centimeter. In de Antwerpse gemeente Zoersel stond een lindeboom van 800 jaar oud toen het in 1979 werd gekapt. In Duitsland staat in Schenklengsfeld de Tanzlinde. Deze boom zou in het jaar 760 zijn geplant. Hij is 20 meter hoog, de kroonomvang bedraagt 110 meter en de stam heeft een omtrek van 18 meter.

De lindeboom werd bij de Kelten en de Germanen gezien als heilige boom. De lindeboom gold als beschermer voor huizen, bronnen en kerken. Er werd onder de boom recht gesproken door middel van een Vierschaar, net als andere plechtigheden die onder de boom werden gehouden.

In juni bloeit de linde rijkelijk en produceert ze veel honing. Ze wordt door bijen en hommels bestoven. Soms vind je onder laatbloeiende lindebomen veel dode verhongerde hommels omdat ze bij het rondvliegen meer energie verbruiken dan er in de vorm van nectar verzameld kan worden. Van de bloemen van de linde kan kruidenthee gemaakt worden.

De linde wordt veel gebruikt als leiboom en heet dan leilinde. Met een dicht bladerscherm, biedt de leilinde in de zomer verkoeling in huis.

Lindes worden veelvuldig aangeplant als herdenkingsboom. Zo heeft Staatsbosbeheer de Nederlandse gemeenten een ‘koningslinde’ aangeboden ter gelegenheid van de geboorte van prinses Amalia. In 260 van de 403 gemeenten van Nederland is deze op de Nationale Boomfeestdag geplant.

De linde kan aangetast worden door de lindebladluis Deze luis scheidt honingdauw af en kan voor zeer veel overlast zorgen.

De lindeboom is vaak bezongen, bijvoorbeeld in Schuberts Der Lindenbaum uit de Winterreise en bij Gustav Mahler in diens Lieder eines fahrenden Gesellen.

In de Lindebomen zitten veel insecten die van belang zijn voor vogels en vleermuizen. Grootoor-vleermuizen zie je bijvoorbeeld met name bij lindes. Ook vormen de bomen een oriëntatiepunt voor vleermuizen bij het navigeren.

Het lindebomenhout wordt gebruikt voor onder andere Russische matroesjka’s en tokkelinstrumenten zoals klavecimbel en spinet. Ook stoppen van wijnvaten werden traditioneel gedraaid van lindehout.

Wilt u meer weten over de historie van bomen in een stad, en met name de geschiedenis van bomen in de stad Roermond, dan is op de navolgende website heel veel goed leesbare informatie te vinden: https://www.rondomroermond.nl/de-opmars-van-de-boom/.

Gerben Huberts