Van de predikant

  • door

Van de Predikant

Gisteren heb ik voor het eerst weer thuis met mijn kinderen kaarsen aangestoken. De dagen worden korter, het donker lengt.

Het was ook onderwerp van gesprek bij de kapper. Winterdepressie & de tijd van het jaar, zei mijn kapster. Ik bracht daar tegen in dat ik juist op internet gelezen had dat dit fenomeen vooral in je ‘eigen hoofd’ zit. Laat je je ‘meevoeren’ door het donker, of zou je het ook anders kunnen zien of er iets aan doen?
Ik moet ook denken aan de Scandinavische tradities van Hygge (knusheid/ gezelligheid) en Lagom (tevredenheid met wat je hebt). Dat je juist thuis het gezellig maakt: met elkaar, met een haardvuurtje, kaarsen, een kleedje op de bank- terwijl het buiten koud en guur is.
Kaarsen aansteken, licht maken in de duisternis is ook wat wij met Advent doen- hoe we ons voorbereiden op Kerst- op de komst van het Licht der Wereld in de wereld.
Om geduld te betrachten, vol te houden, het uit te houden totdat er weer licht of lucht komt in het donker, in de moeilijke situatie waarin je je verkeert.
Het doet me denken aan de kaarsenrevolutie 30 jaar geleden die uiteindelijk uitmondde in de val van de Muur en de ‘Wende’. Om hoop te blijven te houden, licht in de wereld te brengen- ook en juist als die uitzichtloos, beangstigend of ellendig is.
Wanneer is de nacht voorbij?
Daarover onderstaande verhaal van een joodse rabbi:
.
Zo vroeg een rabbi eens aan zijn leerlingen: 
Hoe je weet wanneer de nacht ten einde is en de dag begint?
De één zei: dat is wanneer je een hond van een schaap kunt onderscheiden. 
Nee, zei de rabbi. 
Is het dan wanneer je van verre een dadelboom van een vijgenboom kunt onderscheiden? vroeg een ander. 
Nee, zei de rabbi, het is als je in het gezicht van de mens die je tegenkomt kunt kijken 
en daarin het gezicht van je broer of je zus ziet. Totdat het zover is, is de nacht nog bij ons.
.
Ik wens u een zalig kerstfeest, waarbij het licht van het kerstkind ook uw leven en dat van uw geliefden en naasten mag verlichten- om elkaar te zien als kinderen van God.
Alle gezondheid en goeds voor het nieuwe jaar 2020!
.
Hartelijke groet,
Ds Judith & familie