ZWO reis naar Göncruszka (Hongarije)

  • door

ZWO reis naar Göncruszka (Hongarije)

Op woensdag 10 september om 8.30 uur vertrokken Grieta Gootjes en ondergetekende naar Göncruszka. Voor deze reis mochten we gebruik maken van de bus van de heer Jeroense. De (voornamelijk) babyspullen die waren ingezameld hadden we de dag ervoor ingeladen. Na 1000 kilometer gereden te hebben overnachtten we in Opole (Polen).  Na een eenvoudig doch voedzaam ontbijt reden we op donderdag de overige 500 kilometer, voor een groot deel over binnenwegen. Om ongeveer half vier kwamen we aan in Göncruszka. We werden ontvangen door het domineesechtpaar Levente en Szusza, waar we ook verbleven.

Op vrijdag en zaterdag hebben we veel bekeken. We waren erg onder de indruk van de aanbouw van de school. Hier stond 2 jaar geleden nog niets en nu staat er een prachtig gebouw met een ruime hal, kleedkamers, een nieuw lokaal en een zaal voor dans en muziek. Deze zaal heeft een wandschildering waarin alle landen zijn verwerkt waaruit ze financiële steun hebben gekregen. Op de foto is een deel van deze wandschildering te zien.

De nieuwbouw is goed geïsoleerd, mooi afgewerkt en voorzien van vloer- en wandverwarming (het heeft er afgelopen winter 28 graden gevroren).  Tevens is in de afgelopen zomer vloerverwarming aangelegd  in het oude deel van de school. Hierdoor is er minder energie nodig om het gebouw te verwarmen en hopen ze niet meer afhankelijk te zijn van gas (waarvan de toelevering politiek instabiel is). Alle ruimtes worden gebruikt voor de kinderen. Er is een klein kantoortje voor de secretaresse en een keukentje waar koffie en thee gepakt kan worden. De directeur zit tussen de aanrecht en de printer te overleggen met de administratie en de leraren kijken in de gangen het werk van hun leerlingen na.

Ook de kleuterschool (kinderen zitten in Hongarije op de kleuterschool van hun 3e tot 6e jaar) heeft er een groot lokaal bij, de vorige keer dat wij er waren lag hiervan alleen het fundament. Het ziet er wederom prachtig uit. De afwerking is goed verzorgt en de aankleding is zeer gezellig en kindvriendelijk.

De bouw van de keuken is gestaag gevorderd maar krijgt nu de hoogste prioriteit. Het gebouw waar nu gekookt wordt is een gemeentelijke faciliteit, en deze zal vermoedelijk niet lang meer gebruikt kunnen worden. De ruwbouw is voor een groot deel klaar. Het is nu de planning dat het na de kerst in gebruik genomen kan worden, maar dan mogen er geen grote tegenslagen komen. Dan kunnen de 183 schoolkinderen er iedere schooldag eten. Ook ouderen en minder bedeelden kunnen hier dan een maaltijd krijgen. Het hele gebouw wordt goed geïsoleerd en aangelegd met wand- en vloerverwarming. Het afvalwater zal dusdanig gezuiverd worden dat het water gebruikt kan worden in de groentetuin. 

We brachten ook een bezoek aan het moeder en kind huis is Vilmaný. Dit dorp ligt naast Göncruszka en valt ook onder de hoede van Levente en Szusza. Hier wonen voor ongeveer 80% Roma en 20% Hongaarse bevolking. In het moeder en kind huis is plaats voor 15 baby’s/peuters. De (vaak jonge) moeders kunnen hier wassen (de meeste huizen hebben geen stromend water) en krijgen voorlichting over hygiëne en voeding. Ze krijgen ook een maaltijd. De meeste spullen die we hadden meegenomen zullen hier gebruikt gaan worden. De wasmachine was net de week ervoor kapotgegaan, nu kunnen dus 15 gezinnen niet meer wassen. Dit is een acuut probleem waar geen geld voor opzij was gezet. Aan dit gebouw is niets veranderd of aangepast. Wel ziet het er goed onderhouden uit.

Op zondag heeft Levente 3 diensten. De eerste is om 9.00 uur in het moeder en kind huis in Vilmný. Hier worden 2 kinderen gedoopt. De tweede is om 10.00 uur in Heice en de derde, met weer een doop, om 11.00 uur in Göncruszka. Deze diensten zijn alle drie verschillend, met een andere tekst, een andere preek en andere liederen.

Naast alle bezoeken die we hebben gedaan hebben we ook veel met Levente en Szusza gesproken. Over politieke ontwikkelingen, het reilen en zeilen van de kerkgemeenschap en problemen die veel voorkomen zoals verslaving en huiselijk geweld. Heel veel dingen waar wij op afstand weinig invloed op hebben. Szusza vertelde dat schoenen en kleding een veel te grote uitgave post is voor mensen. Omdat het een relatief arm gebied is, worden er goedkope schoenen en kleding aangeboden in de winkels. Dit gaat echter maar kort mee. Er moet snel weer iets nieuws gekocht worden. Uiteindelijk zijn de kosten dus toch nog hoog, zeker voor gezinnen met meerdere kinderen, er kan nooit kleding worden doorgegeven. Ze gaf ook aan dat tweedehandskleding uit Europa erg geliefd is, hiervan is de kwaliteit beter en het gaat langer mee. Op dit vlak zien we wel concreet mogelijkheden om te helpen. Daarom willen wij als ZWO commissie vanaf 1 oktober 2019 t/m 4 oktober 2020 gebruikte kinderschoenen en kinderkleding (voor 0 tot 18 jaar) inzamelen. Zie onze oproep elders in Contact.

Vlak voor we vertrokken hebben we €1000,- overhandigd. €350 collectegeld was bestemd is voor de bouw van de keuken. De overige €650,- was de opbrengst van de honing. Deze hebben we bestemd voor de aankoop van een wasmachine en een wasdroger voor in het moeder en kindhuis. Nu kunnen de moeders weer wassen en hoeven ze hun natte was niet meer in de woonkamer te drogen in de winter.

Grieta Gootjes en Jeannette Klein

DSC00378
DSC00398
DSC00411
DSC00414
DSC00472
DSCF3724
DSCF3794
DSCF3800
DSCF3839
muurschild
previous arrow
next arrow