Van de predikant

• door

Van de predikant

Deze maand ben ik (weer) te laat met mijn kopij. Wat begint dat nieuwe kerkelijke seizoen toch altijd in een sneltreinvaart! Alle werkgroepen, moderamina en commissies beginnen weer met vergaderen. Bijna wekelijks de kerkdienst voorbereiden en dan nog twee huwelijksinzegeningen en een uitvaart.
In Roermond hoef je je geen moment te vervelen!
En dat maakt ook dat ik me als een vis in het water voel, juist vanwege die afwisseling en dynamiek! Geen één dag is hetzelfde, en je mag zowel in de verdrietige momenten van het leven, als de mooie en liefdevolle momenten mensen bijstaan. Hoe bijzonder is dat!
Dat werd deze maand bijzonder duidelijk in de huwelijksinzegeningen en de uitvaart:
In de afgelopen maanden heb ik met beide bruidsparen grondige gesprekken gevoerd ter voorbereiding op hun huwelijk. Je hoort over lief en leed, de mooie en de moeilijke kanten en hoe geloof of God voor hen daarin belangrijk, inspirerend of tot steun is.  En je zoekt met het bruidspaar naar een tekst die hen ‘als het ware’ voor het leven bijblijft, voor hen belangrijk is, hun liefde omschrijft of steun geeft in moeilijke tijden. Dat Gods licht, de (Bijbel) tekst en zegen niet alleen in goede tijden met hen is, maar juist ook in de momenten dat je eenzaam bent, verdrietig of als het leven niet gaat zoals je wilt.
En precies datzelfde kwam bij de uitvaart ook naar voren. Dat de huwelijkstekst over ‘Geloof, Hoop en Liefde’ van de overledene ook de ‘juiste’ tekst bleek te zijn voor de uitvaartdienst. En dat diezelfde tekst de kinderen en kleinkinderen weer kracht en troost kon bieden.
En zo ook voor mensen die langer of korter geleden afstand hadden gedaan van hun geloof of de kerk: Dat er weer een haakje is om op zoek te gaan, voor een vervolggesprek met de dominee, een kerk te zoeken of aan de slag te gaan met het geloof uit hun jeugd. En dat levert na de uitvaart of huwelijksinzegening eigenlijk altijd onverwacht mooie gesprekken op met de gasten.
En zo gaat het Woord van God verder, dieper en is het sterker dan ik ooit voor mogelijk had kunnen houden. En ben ik dankbaar dat ik dienaar van dat Woord mag zijn in het leven van u, gemeenteleden en alle mensen die op mijn pad komen!
Lieve groet,
ds Judith