Eén Jaar Open Kerk

• door

Eén Jaar Open Kerk

Meer dan een jaar nu is iedere dinsdagmiddag de kerk open. Een keur aan mensen maakt gebruik van de mogelijkheid om dan onze kerk te bezoeken. Zo zijn er Roermondenaren die nog nooit onze kerk hebben bezocht en nieuwsgierig binnenlopen. Ook vakantiegangers, zowel Nederlanders als buitenlandse gasten, weten onze kerk, mede dankzij het VVV, te vinden. Soms zijn er die binnenlopen met hun ziel onder de arm. Ook gemeenteleden, waaronder degenen uit het AZC die onze erediensten bijwonen, komen op dinsdagmiddag binnen. Sommigen iedere keer, anderen zo nu en dan.

Velen maken gebruik van de gelegenheid om in de consistorie, dan wel gedurende de zomer in de kerk zelf, aan tafel aan te schuiven. Onder het genot van een kop thee of koffie wordt er met elkaar gesproken. Soms gewoon nieuwtjes uitwisselen, vaak over geloof en geloofsbeleving. Zo kwamen een paar mannen op leeftijd binnen die aan tafel vertelden Katholiek te zijn. Ze bestudeerden nu de Bijbel en lazen in Exodus 20 over de tien geboden het tweede gebod over het aanbidden van beelden. Ze zaten hiermee danig in hun maag gezien hun verleden waarin zij baden voor een beeld en relieken.

Een andere keer kwamen een paar moslima’s binnen. Het kwam tot een diep gesprek over elkaars geloof, maar vooral over wie God voor Christenen is. Tot ver na openingstijd hebben we hen mogen vertellen over Jezus en uitleg mogen geven over van de Evangeliën.

Een enkele keer komen mensen binnen met een hulpvraag. Deze wordt doorgespeeld aan de diaconie of iemand die pastorale begeleiding doet. Soms kan in de kerk al met een pastoraal gesprek hulp worden gegeven en gaat men “gevoed” de kerk uit.

Niet altijd is het zo “zwaar”. Soms komen mensen binnen en willen iets weten over onze kerk en haar historie. Anderen maken van de gelegenheid gebruik om te bidden, weer anderen steken een kaarsje op en schrijven iets in het gebedenboek dat daar ligt. Soms is het een drukke bedoening en andere keren is het rustig. Maar altijd maakt de ontmoeting met de ander het waardevol om Open Kerk te zijn. Dit krijgen we regelmatig van mensen buiten de kerkgemeente Roermond terug. “Dit is een goed idee”, zeggen ze. Dit nemen we mee naar onze gemeente.