ZWO: Tent of Nations – Wij Weigeren Vijanden Te Zijn

ZWO: Tent of Nations – Wij Weigeren Vijanden Te Zijn

Een paar weken geleden bezocht ik een vriendenmiddag van Tent of Nations in de Grote Kerk te Driebergen.

Daoud Nassar en zijn vrouw Jihan brachten ons op de hoogte van hun werk onder de Palestijnen rond Bethlehem. Zij zijn eigenaar van een educatieve boerderij en proberen als christenen het vredesproces tussen Israëliërs en Palestijnen te bevorderen. Hun motto is: wij weigeren vijanden te zijn.

De familie Nassar is al meer dan 100 jaar in het bezit van 42 ha land op een heuveltop, die gelegen is op 9 kilometer ten westen van Bethlehem. De Israëlische autoriteiten voeren rechtszaken tegen de fam. Nassar, omdat ze het gebied in handen willen krijgen. Maar de fam. Nassar heeft geldige eigendomspapieren. In afwachting van de uitkomst van de rechtszaak kwam het Israëlische leger met bulldozers naar de boerderij waar zij honderden fruitbomen ontwortelde.

Tijdens aanvallen vanuit nabijgelegen nederzettingen zijn watertanks beschadigd, wegblokkades geplaatst en de familie met wapens bedreigd. Met dit soort intimidatie probeert men de familie zover te krijgen het land te verlaten. In 2002 probeerden kolonisten een weg aan te leggen dwars over het land van de fam. Nassar. De familie wist hier toen een rechterlijke beschikking tegen te bemachtigen. Uit wraak ontwortelden deze kolonisten toen zo’n 250 olijfbomen.

In het gebied waar de fam. Nassar woont, hebben de daar wonende Palestijnen geen toegang tot stromend water en elektriciteit. De fam. Nasser vangt daarom in de winter regenwater op in ondergrondse reservoirs. Elektriciteit wordt opgewekt door zonnepanelen.

Uit de hele wereld komen vrijwilligers, om mee te helpen op de boerderij. Vanouds her was de boerderij een centrum van bijbelstudie. Men was er van overtuigd, dat de christelijke gemeenschap een bijzondere rol moest spelen bij de inzet voor een betere toekomst, dat men geroepen is om vredestichter te zijn. De boerderij is een ontmoetingsplek geworden waar jongeren en ouderen kunnen leren zich in te zetten voor vrede.

Ik was onder de indruk van het verhaal van Jihan Nassar. Zij geeft cursussen aan Palestijnse vrouwen, christenen en moslims samen. Zij beschreef, hoe moeilijk het in het begin was, om vrouwen naar de cursus te krijgen: de mannen weigerden hun vrouwen naar de cursus te laten komen. Maar de Palestijnse vrouwen die een cursus Engels of computerkunde hadden gevolgd, waren vol lof, en steeds meer vrouwen meldden zich aan. In het begin waren er discussies: waarom hadden de christenen die vreemde gewoontes, waarom droegen ze bijv. geen hoofddoek of sluier? Jihan nodigde de mensen uit elkaar te respecteren zoals ze waren, ieder met hun eigen gewoontes en gebruiken. Die discussies behoren nu tot het verleden.

Uw ZWO-groep is onder de indruk van het vredesproces onder christenen rond Bethlehem en willen u daarover in de toekomst meer over vertellen. De opbrengst van de collecte van onze ‘drielandendienst’ was een mooie gebaar van onze gemeente naar Tent of the Nations.

Bep Storm

Meer informatie kunt u vinden via:

Telefoon: 0648809550

IBAN: NL75 TRIO 0391082221