Van de predikant

Van de predikant

O, wat kan ik soms verlangen naar de lente! Naar het lengen van de dagen, de terugkeer van de zon, de warmte. Niet als een mol ‘s ochtends mijn bed niet uit kunnen komen, me nog een keer willen omdraaien.
Mijn ogen speuren buiten rond op zoek naar tekenen van jong groen, naar het geluid van de vogels, naar de knoppen in de bomen, de opkomende bolletjes.
Groot was dan ook mijn verrassing om in mijn voortuin kleine paarse en gele kleuren te ontwaren. En dat terwijl de temperaturen nog onder en rond het vriespunt lagen! Ik voelde verwondering en dankbaarheid. Dat het leven doorgaat, de kleur weer terugkomt er een nieuw begin is! En dat terwijl ik in deze pastorie daar helemaal niets zelf aan gedaan heb. Wij de pastorie van de voorgaande predikanten ‘overgenomen hebben’- inclusief hun nalatenschap. En dat betekent dus ook ‘verrast worden’, met al het moois dat in de lente opkomt. Als een kado, gratis!
Het doet me denken aan het Bijbelse beeld van ‘zaaien in de akker’: Om het zaad te laten opkomen, groeien en bloeien is het noodzakelijk dat het ondergronds gaat; een tijdlang ‘uit handen gegeven wordt’ . Zaaien betekent ook: loslaten, het laten gaan in vertrouwen dat er uiteindelijk iets moois uit kan komen.
Waarachtig, ik verzeker u: als een graankorrel niet in de aarde valt en sterft, blijft het één graankorrel, maar wanneer hij sterft draagt hij veel vrucht.
Johannes 12:24
Daarvan hebben we het voorbeeld van Jezus, onze Heer, die ons daarin voorging. En waar we deze veertigdagentijd naar toe leven op weg naar Pasen
Maar misschien kan dit beeld ons ook in de veertigdagentijd als ‘geestelijke voeding’ op weg helpen. Met het vasten, waarbij we ook iets ‘laten’: een gewoonte of gedachtepatroon dat als ‘vet’ aan ons gegroeid is, verkleefd of op een bepaalde manier schadelijk of mogelijk verslavend geworden is voor ons.
Mogen we deze veertigdagentijd ons allereerst daarvan bewust worden, en waar mogelijk ook biddend, vastend en bezinnend daarmee aan de slag gaan.
Ik wens u een goede en vruchtbare veertigdagentijd!
Hartelijke groet,
ds Judith