Van Aarde tot Oerknal (verslag van lezing)

Van Aarde tot Oerknal (verslag van lezing)

Op dinsdag 29 januari ontvingen wij Prof. Dr. Heino Falcke in het Ontmoetingscentrum. Meer dan 70 bezoekers volgenden zijn boeiende lezing.

Heino Falcke is hoogleraar radioastronomie en astrodeeltjesfysica en is verbonden aan de Radboud Universiteit Nijmegen. Hij is bekend van zijn onderzoek op het gebied van zwarte gaten. Daarnaast houdt hij zich in zijn onderzoek bezig met de zogenaamde grenzen van het heelal. Hij voert onderzoek uit op het gebied van astrofysica en astrodeeltjesfysica.

Recent ontwikkelde zijn team een antenne die meevloog op de Chinese satelliet gelanceerd naar de achterkant van de maan. Verder is zijn team bezig met het plaatsen van een nieuwe telescoop in op een berg Namibië. Via een netwerk van alle telescopen in de wereld hopen ze een foto’s te kunnen maken van een zwart gaten.

In zijn vrije tijd is hij lekenpredikant in de Rijnlandse kerk in Duitsland.

Hij nam ons mee in een reis met een dia-voordracht door het heelal. Via deze voordracht zagen wij de schoonheid van het heelal. Volgens Heino Falcke is er een bedoeling met de schoonheid van het heelal. En de vraag waaróm alles is ontstaan kan de wetenschap eigenlijk nog steeds niet beantwoorden. De oerknal zelf kan eigenlijk voor hem niet de oorsprong zijn, want er was al iets, je had al natuurwetten, ‘initial conditions’, er was al iets. Hij ziet God als de oorsprong.