De Open Kerk: een aangename verrassing

Eigenlijk zou de kerk altijd open moeten zijn, en voor iedereen. Maar goed we zijn gestart met één middag, dinsdagmiddag, in de week.  Open voor een stil moment zo uit je werk, een adempauze, een stil gebed, een brandende kaars of gewoon de kerk bezichtigen. Ook een discussie over een onderwerp of een ontmoeting met een naaste, een Bijbelstudie, een spontaan zingen of gewoon even niets. De Open Kerk moet je gewoon gedaan hebben!

Afgelopen maand hielden we de eerste zes maanden Open Kerk tegen het licht. We zijn aangenaam verrast en hadden niet verwacht dat de Open Kerk zo snel zo’n succes zou zijn!

Wie komen er nu op zo’n dinsdagmiddag?

Natuurlijk passanten, toeristen. Maar ook buurtgenoten die nu ineens makkelijker over de drempel stappen. Bijvoorbeeld kwetsbare mensen uit de binnenstad, de een voor een praatje, de ander voor wat rust. Er komen vaste bezoekers, mensen voor wie het Nederlands nog nieuw is. We praten met elkaar of doen een spontane Bijbelstudie aan de stamtafel, wie wil doet mee.
En er komen steeds meer gemeenteleden langs. Omdat mensen weten dat de kerk open is, worden er nu ook meer afspraken in de kerk gepland, mensen komen wat brengen of iets ophalen, iets regelen.

Hebben we nog dromen?

Ja natuurlijk! We hebben allerlei ideeën, zoals een wekelijkse viering in of na de Open Kerk (stilte, meditatief, Taizé) of samen koken en eten, of de kerk ook op donderdagmiddag open. Maar voorlopig gaan we verder, zoals het is. Als we een jaar open zijn, kijken we weer.

Tot ziens in de Open Kerk, iedere dinsdag van twee tot vijf!

Klaas Baas, en alle vrijwilligers van de Open Kerk