Bezoek uit Hongarije

Zoals u weet hebben 4 ZWO leden in augustus 2017 een bezoek aan Göncruszka (Hongarije) gebracht. De dominee, Levente Sohajda, heeft ons toen gevraagd of het mogelijk was om ons in April te bezoeken met een aantal jongeren. Van 10 tot 12 April was het zover, 15 jongeren en 3 begeleiders, de predikant Levente, hulppredikant Marc en docente Eva, brachten een bezoek aan onze kerkgemeenschap. De jongeren zijn afkomstig uit groep 8 van de school uit Göncruszka. Omdat de lagere school daar begint als kinderen 6 zijn, was de leeftijd van de kinderen ongeveer 14 jaar.

Zoals u in eerdere berichtgeving heb kunnen lezen steunt de ZWO diverse projecten in Göncruszka, door middel van verkoop van honing en door collectes. In het bijzonder steunen wij de inrichting van de keuken in het plaatselijke gemeenschapshuis.

De jongeren kwamen op 10 april in de vroeg avond bij ons ZWO lid Grieta Gootjes in Wessem aan. Ze waren zeer vermoeid want ze waren de dag ervoor heel vroeg uit Göncruszka vertrokken en in hadden in een kerk in Witten (Duitsland) overnacht.

Na een heerlijke maaltijd, die door leden van de ZWO was gemaakt, vertrokken de jongeren en begeleiders naar de gastgezinnen. Er hadden zich vijf gast gezinnen aangemeld, die de jongeren wilde huisvesten, waar voor nogmaals hartelijk dank.

We hebben de bezoekers een programma aangeboden. Na een voor de meeste jongeren goede nachtrust verzamelden we op woensdag bij Jeannette Klein in Beesel. Hier hield de groep een korte overdenking, waarna gezongen en gebeden werd. Het ging over een tekst uit Jozua over moed en kracht. Hoe toepasselijk. De hulppredikant Marc is bang voor honden en Jeannette heeft er vier. Vandaar zijn we overgevaren naar Kessel en zijn we naar Bep Storm in Buggenum gewandeld. Gelukkig was het droog weer. Bij Bep stond een heerlijke lunch klaar en nadat alles opgegeten en gedronken was, vertrokken we naar De Warre in Neeroeteren in België.

Daar kon onder begeleiding laag en ook hoog in de bomen geklommen worden. Dominee Levente heeft hoogtevrees, maar met de tekst van de morgen in gedachten heeft hij toch twee banen geklommen, terwijl hij thuis amper op een ladder durft te klimmen om een lampje te verwisselen! Aan het einde kon er worden afgesloten door het abseilen van een hele lange kabel>Nadat iedereen weer beneden was, hebben we genoten van een Belgische frieten met en frikandel. Hierna de gasten weer naar de gastgezinnen gebracht, om de volgende dag weer op tijd op te staan.

Alweer de laatste dag. In de morgen verzamelden we in het ontmoetingscentrum waar de groep weer begon met een korte overdenking. Daarna werd er minigolf gespeeld in het Roercentrum, waarna we aten in het Ontmoetingscentrum.
Hierna volgde er een afscheidsdienst in onze kerk. We hebben van hun een mooi cadeau ontgaven. Het is een aardewerken kelk, zoals deze in Hongarije wordt gebruikt voor het uitschenken van de wijn voor het avondmaal. Hierop zijn de plaatsnamen Göngruszka en Roermond geschilderd en het logo van de organisatie van de projecten zit er in verwerkt. Ook werd in deze dienst €500,- overhandigd, voor de projecten in het dorp. Wij werden als kerk gemeenschap uitgenodigd voor een tegen bezoek, ze hebben slaapplaats voor 300 personen.

Tussen alle bagage die in de bussen gepropt zat, zat ook honing. Al onze honing was op, dus dat komt heel mooi uit. Vanaf heden is er dus weer volop honing te verkrijgen!

Hoewel de taal wel een hobbel was, de jongeren spraken zeer beperkt Engels, is het bezoek mede door inzet van de gastgezinnen en diverse sponseringen zeer geslaagd.

Nogmaals dank voor uw inzet.

Namens de Z.W.O.